9 Temmuz 2015 Perşembe

Dev Üretici Uçak Mühendisi İle Kanatlanacak!



Dün NYT gazetesinde Boeing’te veliahtın belirlendiği duyuruluyordu; "Boeing Names Next C.E.O., Affirming Its Heir Apparent "
 …
Uzun yıllar görev yaptığım alanda yaşanmış ve yönetim eğitimlerinde örnek olarak incelediğimiz bazı olaylar geçti gözümün önünden...
Önce General Electric ile başlayalım…
Doktoralı kimya mühendisi Jack WELCH bugün adına yönetim enstitüsü  (JWMI) olan bir yönetim dehası idi!
General Electric’in verimlilik ve maliyet azaltma konularında büyük başarı sağlayan CEO’su Jack WELCH görevini aktif olarak yürütürken kendi yerine geçecek kişinin arayışına girmişti. Tam 7 yıl şirket içinde bu kişinin kim olacağı araştırıldı, tartışıldı; sonuç IMMELT, McNERNEY ve NARDELLI arasındaki üçlü yarış ile belirlendi. Yarışı kazanan IMMELT olunca McNERNEY ve NARDELL GE’den ayrıldı..
MBA’li matematikçi olan IMMELT Generel Electric’ şirketinde 10 anahtar teknolojiye yöneldi ve GE bir teknolojik büyüme şirketi haline geldi; nanoteknoloji de bu teknolojilerden biri idi..
MBA’li işletmeci NARDELLI, önce Home Depot (2000-2007) ve ardından Chrysler’in (2007-2009)  CEO’su oldu; şirket iflasına kadar.
Ve…
... MBA’li işletmeci McNERNEY, önce 3M (2001-2005) ve daha 30 Haziran 2005'te Boeing’e başkan ve CEO oldu. O yıl Boeing yargıya yansıyan yolsuzluk kriziyle karşı karşıya idi. McNERNEY bu krizi fırsat bilerek kendi liderliğiyle geçmiş dönem arasında çizgi çekti; yargı sürecinde 615 milyon dolarlık tazminatı ödemeyi kabul ederek suçla ilgili cezalardan veya suçlu kalmaktan kurtuldu. McNERNEY, yaklaşık 163.000 çalışanı ile  dünyanın en büyük uçak üreticilerinden olan Boeing’i dünyanın ikinci savunma ve ABD'nin en büyük ticari hacme sahip ihracatçısı yaptıktan sonra tam da 10’uncu yıl dönümünde halen COO olan uçak mühendisi Dennis A. MUILENBURG'a devredecek.
Masterli uçak mühendisi Dennis A. MUILENBURG 1 Temmuz 2015 sonrasında Boeing’te CEO!
Tebrikler bay MUILENBURG!
... 
Bu konuları ele almışken bugün dünyanın pek çok parlak iş insanının kariyerlerine başladıkları sonrasında sadece başladıkları sektörlerde / ülkelerinde değil küresel ölçekte değişik ülkelerde, değişik sektörlerdeki şirketlerin en tepesine gelmelerine adeta küvezlik yaptığı anlaşılan bir şirketi de dikkatinize sunmak isterim: Procter & Gamble, P&G!
Kariyerlerinin başında bir tüketim malları şirketi olan P&G şirketinde çalışmış olanlardan bir kaçı;
BALLMER, CEO – Microsoft
CASE, CEO – AOL
CHARRON, CEO – Liz Claiborne
IMMELT, CEO – GE
McNERNEY, CEO – 3M & Boeing
SMALE, CEO – General Motors
SZYMANCZYK, CEO – Philip Morris
WHITMAN, CEO - eBay
… ve bazıları hala P&G yönetim kurulu üyesi

Bizim kurgumuz ne olmalı; kişiden kuruma, meslekten kariyere...?
 

Jun 25, 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder