Türkiye ve KKTC’de havacılık ve uzay alanlarında öğretim programına sahip merkezi yerleştirme ile öğrenci alan tüm yükseköğretim kurumlarının ve kontenjanlarının gelişimini yıllardır takip ediyor, mesleki ve endüstriyel değerlendirmelerde kullanılan bazı analizler yapıyor ve önemli bir kısmını açık kaynakta paylaşıyorum.
Bu yıl da, dün yapılan son Lisans Yerleştirme Sınavı’nın da tamamlanması ile artık tercih için düşünme ve değerlendirme dönemine girildi; ÖSYM tarafından bu amaçla hazırlanan kılavuz birkaç saat önce yayınlandı…
Özellikle de ilgili öğrenci ve velileri açısından zorlu ve sıkıntılı bir dönem; şans ile beraber güç ve sabır da diliyorum.
Bu konudaki, detaylı araştırmalarımı, yine ÖSYM Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi verilerine dayandıraraki endüstriyel bilgi ve deneyimimle durumu Can'ca değerlendireceğim makaleyi yakında paylaşacağım…
Ancak, konunun önemi ve havacılık ve uzay alanları ile ilgilenen birey ve velilerinin hayatını yakından ve üst seviyede ilgilendirmesi nedeni ile hemen paylaşacaklarım var.
Görünen o ki, doğrudan havacılık - uzay ilişkili öğretim programlarına sahip yüksek öğretim kurumlarımızın sayısı, geçen yıla göre %14,9 artış ile, 53+1 adede ulaşmış; 22 adedinin yerleşkesi İstanbul'da...
Bu yılın öğretim programları ve kontenjanlarında, bazı bölümlerinin dikkat çekici artışı var. Endüstrinin bu kontenjanları kaldırabilme kabiliyeti tartışmaya açık; İstanbul’un üçüncü havalimanı öngörülen takvinme/plana göre devreye bile girse…
…aman dikkat!
Özellikle de lisans seviyesinde "Havacılık Yönetimi" ve önlisans seviyesinde "Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği" olarak anılan programların, daha ilk bakışta kontrolsüz olduğu hissini uyandıran, yüksek öğrenci kontenjanı seviyesi hala sürüyor; bunda bu alanda uygulama konulan "açık öğretim" uygulamasının çok ama çok büyük önemi var...
…aman dikkat!
Özellikle ön lisans programlarda olmak üzere "ikinci öğretim" uygulamaları sayısında inanılması güç bir artış var; öğretim ve eğitim kalitesi tartışmaya açık; çok!
…aman dikkat!
Hala havacılık - uzay ilişkili öğretim programlarında geçen yıl başlayan "açıköğretim" uygulaması halâsürüyor; havacılık*-uzay alanı disiplinleri nedeni ile öğretim ve eğitim kalitesi tartışmaya açık; çok!
…aman dikkat!
Değerlendirmemi kapsayan makaleyi yakında paylaşacağım demiştim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder