28 Ocak 2015 Çarşamba

Çin'in İlk Modern Yolcu Ucağı Hazır


Beklenen haber sonunda birkaç saat önce yayınlandı; China’s First Modern Airliner Is Finally Here
Çin'in İlk Modern Yolcu Uçağı Hazır. ... Hayırlı Olsun!


Çin tarafından milenyum başında geliştirilmeye başlayan ARJ21 bölgesel yolcu uçağının yolcu taşınabilmesine Çin otoroitesi onay verdi; ilk teslimat bahar aylarında.. FAA onayının da Nisan 2015 içinde alınması planlanmıştır.

Çin’in COMmmercial Aircraft Corporation (COMAC) tarafından üretilen ARJ21-700 bölgesel uçağı 90 yolcu kapasiteli ve bu konfigürasyona ilave olarak gelecek yıllarda 105 yolcu kapasiteli -900 konfigürasyonunun da üretilmesi planlanmış..

Yaklaşık 2000 mil (3704 km) menzile sahip olması beklenen ARJ21-700 uçağı Honeywell fly-by-wire control teknolojisine sahip gelişmiş glass cockpitli, kuyruk yanlarına takılı iki adet General Electric CF34 turbofan motora, kanat ucu wingletleri mevcuttur.

ARJ21-700 uçağının bu konfigürsayonun pazardaki rakipleri Bombardier üretimi CRJ-900 ve Embraer üretimi E175 uçakları olacak.

Boeing şirketini gelecek 20 yıla yönelik pazar tahminlerini yayınladığı “Current Market Outlook, 2014-2034” isimli sonuncusunda Çin’in gelecek 20 yılda 780 milyar dolarlık yolcu uçağına ihtiyacı olacağı belirtiliyordu... COMAC’ın ARJ21 uçaklarının satışında ulusal ihtiyacın karşılanmasına öncelik vereceği tahmin ediliyor. Şirket daha şimdiden 252 adet uçak siparişi aldığını da duyurdu.


COMAC’ın halen – tek koridorlu- Boeing 737 & Airbus A320 rakip olacak 3000 mil (5556 km) menzile sahip 168 yolcu kapasiteli C919 adını taşıyan daha büyük bir yolcu uçağı üzerinde de çalışmakta olduğu bilinmekte ve şirket bu uçak için 16 farklı kullanıcıdan 400+ sipariş aldığını belirtmektedir.


---


İTÜ UUBF tarafından 18 Mayıs 2010 günü ilgili otorite, şirket ve uzmanların katılımı ile Türk Bölgesel Yolcu Uçağı konusunda gerçekleştirilen ilk çalıştayda sunduğum " İhtiyaç Değerlendirmesi" konulu konuşmamın “Pazara Çıkacak (Turbofan) Ürünler ve Süreçlerinden Alınan Dersler” bölümünde ARJ21 uçağı ile ilgili olarak,

“..

ARJ21 öncesinde, ticari ve askeri uçaklar ayrı ayrı organizasyonlar tarafından sahiplenilmiş ve her bir organizasyon kendini diğerinin rakibi olarak değerlendirmiştir.

ARJ21 programı Çin havacılığında; ACAC, ADR, ASTC, AVIC, CAC, CMC, FAI, RISAC, SAC , SAMF, XAC gibi devlete ait havacılık organizasyonları ile özel girişim tesisleri ve üretim merkezlerinin faaliyetlerini bütünleşikleştirme yönünde ilk denemesi olarak değerlendirilmektedir. Genel bir ifade ile ARJ21 uağının, tasarımı devlet kurumlarında ve imalatı da özel girişime ait üretim tesislerinde yapılmıştır.

Ayrıca, General Electric (engine provider, risk-sharing partner), Rockwell Collins (software system integration laboratory, avionics integration), Soviet Design Bureau, süreçte yer almıştır

ARJ21 programı sürecinde 25-30 farklı kurumun yer alması organizasyonel zorluğu, çeşitli organizasyon ve merkezden gelen girdilerin entegrasyonu teknik zorluğu oluşturmaktadır.

ARJ21 programı ile oluşan gelişmeler, araştırma enstitüleri ve üretim merkezlerinin güçlü yönlerini yapısı içine alacak bir ulusal lider kurum ile Çin’in gelecekte dünya çapında bir havacılık endüstrisi olacağını göstermektedir. ARJ21 programının bu endüstriyel dönüşümün prototipi olabileceği değerlendirilmektedir.

...”

değerlendirmesini yapmıştım. Görünen o ki ARJ21 programı Çin endüstriyel dönüşüm projesinde örnek olabilme uzgörüsünü başaracak...


Darısı Türk Bölgesel Yolcu Uçağı başına...
Jan 3, 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder