7 Mayıs 2016 Cumartesi

Pilotlar Günü "26 Nisan" Ol(A)maz!


Bugün yine eğlenceler düzenlenir ve gün hem Türkiye'de ve hem de Dünya'da pilotlar günüdür denir ise şaşırmayın; ancak,
Türkiye'de 26 Nisan, Pilotlar Günü ol(A)maz; anlamlı değildir!           ... Dünyada 26 Nisan, Pilotlar Günü ol(A)maz; anlamlı değildir!

Birkaç yıldır ilgililerle paylaştığım, kaynaklara göre detaylı gerekçeleri ve önerilerimi en son 24 Nisan 2*015 günü yazmışım; "...ne idi? Ulusal Havacılığımızda 26 Nisan..." başlıklı LinkedIın-Pulse gönderimde...
Özetle...
... kaynaklarda belirtilenlere göre, 26 Nisan 1912 günü,
  • Ordu ismini alacak R.E.P. tayyaresi  Osmanlı payitahtı üzerinde ilk uçan tayyaredir. (Osmanlı envanterine girmek üzere getirilen bir tayyarenin 26 Nisan 1912 günü  İstanbul semalarındaki ilk tayyare olmasının Türk pilotluğu ile ilişkilendirilerek özel bir anlamı yoktur.)
  • Bu tayyarenin pilotu -ilk pilot brövesine sahip Türk Fesâ bey değil- İngiliz öğretmen pilot Charles Gordon BELL'dir; BELL Osmanlı payitahtı üzerinde uçak ile uçan ilk pilottur. (bu durum da 26 Nisan'ın dünya pilotluğu için anma günü yapılmasına yeterli bir sebep değildir).

Sonuç:
Türkiye'de 26 Nisan, Pilotlar Günü ol(A)maz; anlamlı değildir!           ... Dünyada 26 Nisan, Pilotlar Günü ol(A)maz; anlamlı değildir!
Uçuş olan her gün pilot günü olabilir; tüm pilot meslektaşlarıma emniyetli uçuşlar dilerim.

Apr 25, 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder