2 Aralık 2014 Salı

Türk Kadınının İlk Uçuşunun 101'inci Yıldönümü...

Türk kadını...
...1 Aralık 1913 günü, başta çalışma olmak üzere, kadın haklarına ve dünyada gelişen havacılığa dikkat çekebilmek ve Osmanlı ordusuna bir uçak hediye edebilmeye katkı sağlamak için ilk defa uçuyor; 101 yıl önce bugün!

... Ve yüce önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 17 Mart 1923 günü Tarsus’a gelişinde ayaklarına kapanarak onu karşılayan Kurtuluş savaşı kahramanı Adile (Kara Fatma) Çavuş'u ayağa kaldırarak bu kadının yerini birkez daha hatırlatıyor:
Ey Kahraman Türk kadını!
Sen yerlerde sürünmeye değil; omuzlarımız üzerinde, göklere kadar yükselmeye layıksın.
...
Göklere yükselen ve yükselten Türk kadınlarını minnet ile anıp, bu önemli günün, en azından, havacılıkla ilgili öğretim programına sahip 45 yükseköğrenim ve 13 ortaöğrenim kurumumuz başta olmak üzere ulusal havacılık & uzay sanayimizin her bir bileşeni tarafından hatırlanarak anılmasını dileyerek...

NOT (1): "Destekleyelim!.. Ki, Uçan ve Uçuran Kadınlarımız Artsınlar..." başlıklı Linkedin gönderimde "Ulusal Havacılık Gelişim Sürecinde Türk Kadını" isimli konferansımı tanıtmıştım. Konferansların bazı fotoğraflarını kapsayan albümler :

NOT (2): ... ve, “26’ncı Yıllık Uluslararası Havacılıkta Kadın Konferansı”na 4 ay var; ülkemiz tesil edilecek mi?

Türk Kadını Uçuşunun 101'inci Yıldönümü; Yarın!
Konuyu ilk defa, İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (BMT-KAUM) & Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi (UUBF) ile yaptığımız işbirliğinde düzenlenen Türk Kadınının ilk uçuşunun 100'ncü yıldönümü anma etkinliğinde "Ulusal Havacılık Gelişim Sürecinde Türk Kadını" isimli konferansımla sunmuştum. Aynu konferansı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Kent Konseyi ve Bilim Deney Merkezi ile işbirliğimizde "Dünya Kadınlar Günü" etkinlikleri kapsamında 7 Mart 2014 günü Eskişehir’de tekrarlamıştım.
Bu konferansta uçakla uçan "İlk Türk Kadını" Belkıs Şevket Hanımefendi beraber ulusal havacılığımızın gelişimi sürecinde İLK olarak tespit etiğim UÇAN ev UÇURAN kadınlarımız da anılmaktadır.
Yarın, "İlk Türk Kadını"nın uçakla uçuşunun 101'inci yıldönümü nedeni ile başta "Kadın Hakları" ile ilgili olanlar olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yapacakları anma etkinliklerini merak içinde öğrenebilmeyi bekliyorum.
1912 -1913 yıllarında kadın ile ilgili periiyodik yayınlarından:






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder