28 Ocak 2015 Çarşamba

Her ABD Vatandaşına Ücretsiz "Ön Lisans" Fırsatı...

ABD Başkanı OBAMA’nın,
"Herkes 21'inci yüzyılda eğitimin çocuklarımızın başarısı için başarının tek anahtarı olduğunu ama aynı zamanda bunun sadece çocuklar iin geçerli olmadığını anlamalıdır. Herkesin daha iyi bir iş, daha iyi bir ücret ve daha iyi çıkar için kendini eğitebileceği bu fırsata sahip olduğuna emin olmak zorundayız"
belirlemesi ile belli bir çalışma karşılığında, community college adı verilen öğretim kurumlarında iki yıllık öğretim-eğitim (ön lisans) programının her ABD vatandaşı için ücretsiz olmasını istediği birkaç saat önce televiyondaki yayın akışı kesilerek açıkladı... Detay haberi not bölümünde paylaşıyorum.

OBAMA’nın başladığı üç eyaleti kapsayan gezisi için bulunduğu başkanlık uçağının ofisinde açıkladığı ve 2 Şubat günü yapağı bütçe sunumu içinde yer alacağı beklenen kararın, her eyalet tarafından katılım kararı alınması haline, kişi başına yıllık yaklaşık 3.800 dolar esası ile bütçeye 34,2 milyar dolarlık bir yük getireceği hesaplanıyor.

Bilindiği gibi, 'community college' adı verilen devletçe ya da özel kurumlar tarafından bölge halkına eğitim vermek için kasaba ve şehirlerde kurulmuş bu okullarda özellikle gündüz çalışan öğrencilerin akşam veya hafta sonlarında devam ettikleri, sertifikaya dönük ve ama aynı zamanda lisans (dört yıllık) programlarına sahip okullara da transfer edilebilecek dersler alabildikleri, nispeten daha ekonomik ve bu nedenler ile de ABD’de büyük bir çoğunluk için lisans (dört yıllık) yükseköğretim programlarından diploma alınmada ekonomik bir başlangıç yolu olarak değerlendirilmekte ve bu iki yılda öğrencinin bir ana bilim dalında dalına yoğunlaşmaktan çok sağlam bir genel kültür temeli kazandırmaya yönelik önlisans programları uygulanmaktadır. Genellikle konaklama olanağı olamayan bu okulların ABD vatandaşı kadar, fiyat avantajları ve kolay kabul koşullarından dolayı, yabancı öğrenciler (Türkiye dahil!) için de cazip olduğu bilinmektedir.
Bu yönü ile, planlanan maliyetin (federal ve kabullerine göre her bir eyaletin) bütçelere ilave edilerek projenin hayata geçirilmesi oldukça zor görülen bu gelişme "eğitim en tehlikeli yatırımdır!" belirlememi kişisel olduğu kadar toplumsal açıdan da ispatlamaktadır.
Gerçekleşmesi halinde havacılık işgücü yapısı ve standartlarına da etkisi olacağını değerlendirdiğim böyle bir gelişmenin "herkesi üniversite mezunu yapmak!" gibi imkansız uygulamalarla ilgisi olmayacağını da tespit etmek gerekir..




By Katie Lobosco
January 8, 2015: 7:38 PM ET
Free education "for those willing to work for it."
NEW YORK (CNN money)
OBAMA:
"Everyone understands that education is the key to success for our kids in the 21st century, but what we also understand is that it's not just for kids. We also have to make sure that everyone has the opportunity to constantly train themselves for better jobs, better wages and better benefits," the president said.
But it would require both the federal government and the states to split the tab. States would have the option to participate.
If every state participated, the proposal could help 9 million students and save those enrolled full-time an average of $3,800 a year, according to the White House.


Jan 9, 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder