5 Eylül 2015 Cumartesi

Türk Havacılığı'nda 17 Ağustos...

Bu konuyu en son olarak geçen yıl bugün yayınladığım  "Türk Havacılığı'nda 17 Ağustos! İlk Türk Havacılık Bayramı" başlıklı gönderimde işlemiş ve ilk defa İstanbul 3’üncü havalimanı ihtiyacı gündeme geldiği günlerde yaptığım ve mesleki platformlarda ve görüşmelerimde şifahen paylaştığım Avrupa yakasındaki İstanbul havalimanlarının isimlerindirmelerine ve yeniden işlevlendirmelerine yönelik gerekçeli önerilerimi de paylaşmıştım.
Bugün yine 17 Ağustos; ama, hala bir Havacılık Bayramımız yok!
                ... yine de bundan 74 yıl önceki özel girişimin o eşsiz uzgörüsünü birkez daha anmak ve o çoşkulu kutlamaları özetle paylaşmak isterim:
... değişik zamanlarda bu bayram kutlamalarına katılan muhabir Faruk Fenik'in imzası ile Vatan Gazetesinde yayınladığı haberlerinde yer alan,
  • "Bindiğimiz tayyare kanatlarını güzel ve şirin İstanbul üzerine gerdi. Kulaklarımızda motör homurtuları. Burnumuzda, ciğerlerimize kadar çektiğimiz benzin kokusu ve kafamızda Nuri Demirağ'ın sık sık tekrarladığı cümle: “Damarlarımızda Türk kanı var, muvaffak olacağız.”"
  • "Yalnız şu alanda, 2 sene içinde 2000 genç uçtu. Bu kartallar burada Türk uçaklarile uçtular. Türk mühendislerile yetiştiler."
  • "Bu memleketin iktisadi, içtimai ve kültürel bünyesi dünyaya hakim olacak kadar tayyareci yetiştirmeye kadirdir."
  • "Yeşilköy ufuklarında kaybolan güneş, Nuri Demirağ okulunun tepesinde çırpınan ay yıldızlı bayrağımıza, kızıllığını aksettiriyor. Ve biz, ta okuldan istasyona kadar uzanan yolu dolduran oluk gibi halk kütlesile beraber, yürüyoruz. Motör gürültüsüne hasret İstanbul, tayyareye aşık Türk genci doyamadığı bir törenden tekrar şehre dönüyor...."
cümlelerinde hissedilen egonun  esir alamadığı mesleki ekip ruhunun ve çalışma heyecanın yurt genelinde yeniden egemen olmasını dileyerek…
Aug 16, 2015

NOT (1): Semper Fidelis - Vefa; herzaman!..
NOT  (2): Konu ile ilgili olarak haftasonunda meslektaş ve ilgidaşlarımla paylaştığım ön bilgi paylaşımı mesajı:
---------- Forwarded Message ----------
From: Can EREL
Sent: Sunday, August 16, 2015
Subject: "Mânâ eri bu yolda melül olası değil" ~Yunus Emre
Saygıdeğer Büyüklerim, Sevgili Meslektaşlarım & Arkadaşlarım;
Günaydın.
Havacılık Bayramında "Gök Okulu" mezunlarının yemin töreninden bu sahne hep Yunus'un "Mânâ eri bu yolda melül olası değil" şiirini hatırlatır... 
               ... Mühürdarzade Mehmet Nuri Demirağ, Gök Okulu Şakirdânı ve günümüz ulusal havacılık ve uzay ekosistemi öncülerini de anacağım detayı "Havacılık Bayramı" yıldönümünde, yarın yayınlayacağım.
Yaşama sevincimizin artacağı güzel haberler alacağımız güneşli ve keyifli bir Pazar günü dilerim.
Sevgi ve saygılarımla,
Can EREL
+90 533 506 2385
can.erel@canerel.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder