20 Kasım 2015 Cuma

Engel Olmazsak... Türkiye Kaybedecek!

Ekim 2015 içinde, bazı otorite kurum üst yöneticileri tarafından yaşamsal tehdit altına girmiş olduğu belirtilen Ankara Rüzgâr Tüneli (ART) ile ilgili olarak ilgili değerlendirme yapmam ve nadide havacılık kuruluşunun varlığına devam etmesi için çaba göstermem rica edildi.
Ulusal havacılık – uzay & savunma endüstrilerine mütevazı bir katkı için 35+ yıldır çırpınan bir hizmetkârı olarak, zaman ve olanaklarım ölçüsünde, ART konusunda bir yandan doküman araştırmasına, bir yandan fiziki inceleme ve değerlendirmelere çalışıyorum; diğer yandan da ilgili kişilerle görüşmeler ve kuruluşlarda başvuru-iz takibi yaptığım süreç devam ediyor...
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait olan ve TÜBİTAK-SAGE tarafından işletilen ART yerleşkesinin (yenisi devreye alınana kadar ART'nin faaliyetlerine devam etmesi şartıyla) 2013 yılında Ankara Üniversitesi’ne tahsis edilmesi ile oluştuğu anlaşılan tehdidin, AÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nın 14 Ekim 2015 tarihinde “Diş Hekimliği Uygulama Hastanesi İnşaatı” ruhsatı için Yenimahalle Belediyesine başvurması ile yüklenici müteahhittin, ART binası hariç, ART yerleşkesindeki tesislerin yıkımı ve ağaçların kesimini tamamlayarak derin temel kazımı çalışmalarının başlaması ile belirtilen tehdidin gerçek bir varlık/yaşam tehlikesine dönüşmüş olduğunu görünce...
      ...  hazırlayacağım detaylı değerlendirme raporundan önce, elde ettiğim belge ve bilgilerle özet bir ara değerlendirme yaparak, konuyu başta ilgili yetkililer ve meslek sahipleri olmak üzere kamuoyu dikkatine sunmam gerektiğini anladım.

"Ancak, kavranmış doğru bir geçmiş geleceğin pusulası olabilir!~CE 



NOT (1): Gönderi içinde yer alan "Ankara Rüzgâr Tüneli...“Özet - Ara Değerlendirme”"  isimli makalenin *.pdf kopyasına,
http://www.canerel.com.tr/v2/images/publication/20151105ozetaraART.pdf
linkinden erişilebilir.

NOT (2): Aradaki farkın nedeni belki de aşağıdaki ifadede..........
"...
To build a successful airplane company, William BOEING realized that he needed trained aeronautical engineers and a facility to test new airplanes. BOEING devised a way to kill two birds with one stone. He decided to donate a wind tunnel to the University of Washington on the condition that the University develop an aeronautics curriculum.
Design and construction of the new wind tunnel started in 1917...
         ...that -to this day- has been used for testing numerous aircraft and educating generations of engineers.
..."
~from "A History of the UoW Department of Aeronautics and Astronautics"

NOT (3): Bugün ülkeme döndüğümde ilk aldığım güzel haber geçen Cuma gününe aitti : 
Mimarlar Odası (MO), çağrıma kulak verip ön ve önlem almaya çalışan Mimarlar Odası Ankara Şubesini şahsınızda tebrik ediyor; bu konuda sorumluluk hissederek mücadele edenlere Can-ı gönülden teşekkür ediyorum.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) bünyesinde, "Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Meslek Dayanışma Kolu - UHUM MEDAK" da bulunuyor...Yani, işlevleri dolayısı ile bu konunun doğrudan ilgilendirdiği -benim de üyesi olduğum- meslek kuruluşu MMO! Ancak, MMO cephesinde konuya ilgi veya konu ile ilgili bir çalışma /gelişim haberini bulamadım -  alamadım henüz.
ART bahçesine hızla kazılmakta olan, AÜ DHF Uygulama Hastanesi temeli çukuru daha da büyüyüp ve derinleşerek kritik eşiği geçmeden “inşaat durduruldu!” haberini alabilmeyi öylesine bir umutla bekliyorum ki................

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder