7 Kasım 2014 Cuma

Acı Haber - Vefat (Prof. Dr. Ahmet Lütfullah ULUKAN @ İstanbul – 04.09.2014)

Türkiye’nin & Türk bilim dünyasının başı sağolsun!

Değerli büyüğüm ve hocam Prof. Dr. Ahmet Lütfullah ULUKAN’ın vefatını derin bir üzüntü ile öğrendim; merhuma rahmet ve kederli ailesi başta tüm sevenlerine ve sevdiklerine başsağlığı ve sabır dilerim.


Dresden Yüksek Mühendis Okulu’ndan 1944 yılında mezun olan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi'nde 1945 yılında asistan olarak başladığı bilimsel yolculuğuna 1959 - 1962 arasında Makine Fakültesi Dekanı, 1973 yılında TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (şimdiki MAM) Müdürü olarak devam eden, bilimsel ve akademik alanlarda önemli sorumluluklar üstlenmiş değerli ULUKAN hocam; hep güler yüzlü titizliğiniz ve "kavrayanları ve çark edenleri" öğreterek gelişimimiz yönünde değerli desteklerinizle anacağım!

Yolunuz ışık olsun hocam; ışıklar içinde uyuyun!

...
"Atatürk'ün Öğrencileri Buluştu" - Melis CALAPKULU (6 Mayıs 2007)
Arka sıra soldan sağa: Nüvit Arıcan, Necip Tolon, Emin Ünalan, Haşim Şensoy, A. Lütfullah Ulukan, Mustafa Bayram, Tahsin Önalp, Şükrü Topsakal.
Oturanlar soldan sağa: Prof. Seyfettin Saraçoğlu, Adnan Erkmenol, Bedrettin Sarp, Suat Seyhun.
...
Askeri öğrenci olduktan sonra beni üniforma ile görünce kendisinin Hava Kuvvetlerinde mühendislik yaptığını söylemişti ULUKAN hoca ama detayını hatırlamıyorum; notum da yok. Bilen var da payalşır ise memnun olurum.

Türkiye’nin & Türk bilim dünyasının başı sağolsun!
Sep 5 2014




Gönderinin bundan sonrası bu acı haberi takip eden birkaç saat içinde öğrendiklerim Lütfullah Hocanın ULUKAN'lığına en güzel kanıtlar:

Makina Mühendisleri Odası, makina endüstrimizin kalkınması yönünden Beş Yıllık Kalkınma Planının Başarısı için alınması gerekli tedbirler ve bunların gerçekleştirilmesi imkanları konusunda "Yazı Yarışması" düzenliyor. Bu yarışmada “250 kelimelerik en az 5 en çok 10 daktilo sayfası" olarak sınırlanan etüdlere (bugünün 32 Cumhuriyet altını karşılığı) 3000 TL birincilik, 1500 Tl ikincilik ve 500 TL üçüncülük ödlü veriliyor. Jüri Başkanı Lütfullah ULUKAN!


İşte o nedenle ULUKAN!..

...

Kulak verelim şu kubbede kalan hoş sedaya; bu acı haberin etkisi ile paylaşılan:


Meslektaş sınıf arkadaşım sevgili İsmail KARAHAN:
"Şöyle yazmışım 33 yıl önce:
Derse de girerdik biz, biziz tembel sanmayın,
Mehmet’in çayı ile tadı hoş sabahların,
Çarkımıza sıçardı çarkları Lütfullah’ın,
Ders olur mu titrerken kalçası sekroşların..
Okul zevksiz olurdu olmasak kafa dengi,
Oku oku usandık; yeter be yukardaki"



Meslektaşım sevgili Oğuzhan DEMİRAL:
"Yüksek lisansta tez hocamdı.
Nazi Almanyasında savaş zamanı okumuş. Sabah 7 akşam 7 arası ders yaptıklarını, hızlandırılmış bir öğretim gördüklerini ve bütün notlarının borbardımanda yokolduğunu anlatmıştı. Fuat Pasin, Mustafa Gediktaş (y.lisans tez jürimdeydiler) bile saygıyla "Hocam" diye hitap ederlerdi. Hocaların hocası. Seri bir şekilde, kavramları zincirleme ve bütünlük içinde kullanarak ders anlattığını hatırlıyorum."



Meslektaşım sevgili Aytekin Salter:
"Mühendislik sezgisini, matematik modellemelerin ötesinde aktarabilen büyük bir insandı."



Meslektaşım sevgili Nazım Çağlayan:
".. Makina Fakültesi'ndeki öğrencileri anlatırlarmış: ‘Bir milin malzemesini ve taşıyacağı "tork"u verdiğinizde, hızlıca birkaç saniye düşündükten sonra, sezinlediği ("hesapladığı" değil!) mil çapını, baş ve işaret parmakları arasında bir açıklık bırakarak, "şu kadar" diye gösterirmiş!’
Ders notu taşımazdı.
Güzel giyinirdi.
Önü ilikli ceketinin altında, sol eli cepte iken, sağ elindeki tebeşirle karatahtayı donatırdı. Yazdığı, çizdiği, -topu topu en fazla 2 saat tahtada kalacak olmasına rağmen- sanat derecesinde son derece düzgün, estetikti.
80'lerin ortalarında yaşı az değildi (70 + ?). Ama dimdik duruşu ile, konuşma tarzı ile, tam bir delikanlı, asil bir beyefendi idi.
Artık son temsilcileri kalan bir "klasik dönem"in en iz bırakanlarından oldu."



Meslektaşım büyüğüm sevgili Dr. İrfan KIZILOZ:
"Lütfullah Hoca Kayseri Tayyare Fabrikasında (bugünkü Hava Kuvvetleri 2’inci Hava İkmal Bakım Merkezi) da görev yapmış."

(CE: Ben askeri öğrenci olduktan sonra üniformam ile görünce kendisinin Hava Kuvvetlerinde mühendislik yaptığını söylemişti ULUKAN hoca ama detayını hatırlamıyordum. Anıma bu teyidi alabildiğime çok sevindim; umarım detayını da öğrenebiliriz..)


İşte bu nedenle İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesindeki Makina Fakültesi A101 Dersliği’ne 02 Mayıs 2010 günü ismi veriliyor Prof. Dr. Ahmet Lütfullah ULUKAN'ın... Sizce yeter mi?
CE

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder