7 Kasım 2014 Cuma

İyi “Lider”den Önce... İYİ “İzleyen” Olabilmek...



Sosyalleşmenin farkına varması anı ile birlikte, insan "lider" olmak üzere güdülenir; en azından öyle hissetmişimdir. İlk defa, yine benzer bir temel yaklaşımı esas alan, işletme eğitimi aldığım yıllarda aklıma gelmiş ve mesleki çalışmalarım da dahil günlük hayatımın hemen her aşaması ve katmanında merak eder olmuştum:
"Her "lider"in geçmişinde "izleyen"lik yok mu?"
"Netice de her "lider" bir şekilde "izleyen"ler arasından çıkmıyor mu? "
“..madem ki sayıca çok daha fazla; öğretim ve eğitimde niçin “izleyen”den ve “”izleyen”i esas alarak gelişimimizi sürdürmüyoruz?”...
...

Bugün, 17 Temmuz 2014 tarihli Forbes’ta August TURAK’ın katkısı ile hazırlanmış "The 11 Leadership Secrets You've Never Heard About – Liderlik Üzerine Daha Önce Duymadığınız 11 Sır" konulu makaleye başlarken de benzer yapıda bir değerlendirme okuyacağımı TURAK’ın yaklaşımı ile “liderlik” konusunu okuyacağımı düşünmüştüm; yanılmışım!


Bu makale, herbirimizin aklına gelen ve dehası ile Jim COLLINS’in çok net ve etkileyici dile getirtiği bir alıntı ile başlıyor:

“Remember Augie, everybody got a boss. The vice president reports to the president and the president reports to the CEO. The CEO reports to the chairman of the board and the chairman reports to his wife. All God’s children got a boss. If you want to be a great leader you must also be a great follower.” -Jim COLLINS

Bu insani ve anlamlı belirlemeyi takiben ‘sır’lar paylaşılmadan kalsik yönetim öğretisini sorgulayan çok yerinde bir tespit ile devam ediyor:

“For leadership, Einstein’s revolution means that the old, neat distinction between leaders and followers no longer exists. Those bright lines between kings and subjects, nobles and serfs, bosses and “workers” are gone. We often switch between leader and follower many times in a single day, and success depends just as much on being a great follower as it does on being a great leader.”

Aslında, temel sır da bu cümlenin sonunda paylaşılmış; bu temele dayalı aşağıdaki türevleri açıklanmadan:

“..Great followers follow by leading and here are 11 ways to do just that.
  1. Great Followers Seize the Initiative
  2. Great Followers Create their Own Job
  3. Great Followers are Coachable
  4. Great Followers Anticipate
  5. Great Followers are Great Communicators
  6. Great Followers are Goal Driven
  7. Great Followers Show Don’t Tell
  8. Great Followers Earn Trust
  9. Great Followers Offer Solutions
  10. Great Followers are Compassionate
  11. Great Followers are Loyal
..”

....

Sanırım esası kaçırdık; hep!
... ve bu kadar lider yetiştirince (!) de belli organizasyonlara sahip faaliyetlerin düzenlenmesi zor oluyor tabi; özellikle de sosyal hayatta.. Ne dersiniz?
Jul 21 2014

_________
Makalenin tamamı: "The 11 Leadership Secrets You've Never Heard About", contributed by August TURAK
http://www.forbes.com/sites/augustturak/2012/07/17/the-11-leadership-secrets-you-never-heard-about/


Altıncı (1825 - 1829) ABD Başkanı John Quincy ADAMS lider yeterlilik tanımı:
 "Eylemleriniz diğerlerinin daha fazla hayal etmelerine, daha fazla öğrenmelerine, daha fazlasını yapmalarına ve daha fazla olmalarına ilham oluyor ise lidersiniz. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder