7 Kasım 2014 Cuma

Destekleyelim!.. Ki, Uçan ve Uçuran Kadınlarımız Artsınlar...

Biraz önce, kadın – erkek eşitliği ile ilgili yaşamsal bazı sorulara cevap arayarak konu ile ilgili toplumsal farkındalığı yükseltme amaçlı "Kadın-Erkek Eşitliği Hakkında Her Şey" kısa film yarışması tanıtım filmini izledim; öncelikle bu etkinliği düşünen, proje olarak hazırlayarak hayata geçiren ve katkı sağlayanlara Can-ı gönülden teşekkürlerime tebrik ettiğimi belirmek isterim.

Tema alınan “kadın - erkek eşitliği” konusunda, deneyim sahibi olduğum havacılık - uzay ve savunma alanında, kişsel olanaklarımla hazırladığım bir projeyi, bu sektörlerde bölgesel liderliği hedefleyen ve son yıllardaki başarımları ile dikkat çeken ülkemizde ilgililerin dikkatine arz etmek istediğim bi çalışmayı özetlemek isterim:





Kadının odakta olduğu ve (uzay dahil) ulusal havacılığımızın gelişme sürecinde “İLK” olmuş uçan ve uçuran (mühendis, teknisyen, pilot, paraşütçü, girişimci) kadınlarımızın anıldığı konferanstır.

Türkiye’deki uygulamalarında konferansım sonrasındaki bir bölümde de "İLK" sıfatını ile konferansımda anılan ve ilk isimleri ile aşağıdaki posterde andığım kadın meslektaşlarımdan konferansa katılabilen bazılarını kürsüye davet ederek mesleki ve sosyal yaşamlarında kendilerine ve kadına ait deneyim ve düşüncelerini dinleyici konuklarla paylaşmaları sağlanmaktadır.

Bu konferans;

  • Türk kadınının uçakla ilk uçuşu olarak, Belkıs Şevket hanımın uçakla uçuşunun 100'üncü yılını doldurduğu 1 Aralık 2013 günü ertesinde İTÜ Bilim , Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları Merkezi (BMT-KAUM) ve İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi (UUBF) yönetimi işbirliği ile 2 Aralık 2014 günü düzenlenen “Türk Kadınının uçakla uçuşunun 100'ncü yıl dönümü” anma etkinliğinde,

  • Eskişehir Büyükşehir Beledeiyesi önderliğinde Kent Konseyi ve Bilim Deney Merkezi işbirliği ile "Dünya Kadınlar Günü" etkinlikleri kapsamında 7 Mart 2014 düzenlenen ‘Bilim Sohbeti’nde,

tarafımdan sunulmuş ve büyük bir ilgi gördü; kamuoyunda çok güzel ardıl değerlendirmeler alınmıştır. Bu konferans sayesinde farklı kurum ve kuruluşlar da 100'üncü yılında Türk kadınının uçakla ilk uçuşunu anan etkinlikler yapmışlardır.

Seri konferansların bazılarından fotoğrafları kapsayan albümler :



Türk kadınının uçakla ilk uçuşunun 100'üncü yılı 1 Aralık 2014 günü tamamlanacak. Hazır zaman varken bu konferansın yayılarak duyurulmasına ve tekrarlanmasına katkı sağlayınız; düzenleneceklere katılıp geliştiriniz lütfen...

...ki havacılığımızda kızlarımız daha fazla ‘UÇAN’ ve daha fazla ‘UÇURAN’ olsunlar.

... ki, kadınlarımızın endüstriyel katkıları daha fazla artarak destek görsünler.

Oct 11 2014




NOT (1): Şimdi, sevgili Didem A.nın gönderisi ile öğrendim;
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 19 Aralık 2011 günü yapılan toplantısında Türkiye, Kanada ve Peru'nun girişimiyle bu günü "Dünya Kız Çocukları Günü" ilan etmiş.
International Day of the Girl Child - 11 October
Birleşmiş Milletler 2014 yılında bugünü "Ergen Kızların Güçlendirilmesi: Şiddet Döngüsüne Son" temalı etkinlikle anacak...
Kutlu olsun!



NOT (2) : Nobel Ödülünü kazanan en genç insan olan bayan Malala YOUSAFZAI'nın BBC Basın Toplantısındaki konuşmasında,
"...kanatlarını kırpmayıp uçabilmemi sağlayan babama müteşekkirim..."
belirlemesi beni çok etkiledi; kitabımda yer vermek üzere hazırladığım “Ulusal Havacılık Gelişim Sürecinde Türk Kadını” konferansı tanıtım özetindeki cümleyi hatırlattı. Tebrik ederken teşekkür de ederim Malala!.


_________________
Mr. Kailash SATYARTHI and Ms Malala YOUSAFZAI’i Are Awarded Nobel Peace Prize...
NY Times: "The two won the prize for their work in helping promote universal schooling and protecting children worldwide from abuse and exploitation."
Congratulation Malala YOUSAFZAI - The Youngest Nobel Prize Winner!

I would like to highlight and thank for her definition as,
"I am thankful to my fahter for not clipping my wings and for letting me fly.
during her speak in the BBC News Press Conference..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder