Hain düşmanın, haksız işgaline "dur" demek ve milletin son damla kanını akıtmadan yurdunun bırakılmayacağını dünyaya ispatlamak için Mustafa Kemal ordularına:
"Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz!"
emrini vermiştir.
Türk askeri, 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 arasında Sakarya Meydan Muharebesiyle büyük bir azim ve fedakârlıkla taarruz durumuna geçmiştir...
(Böylelikle, Karlofça Antlaşması’ndan (1699) o güne kadar ilk defa toprak kazanılmıştır.)
Türk askeri, 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 arasında Sakarya Meydan Muharebesiyle büyük bir azim ve fedakârlıkla taarruz durumuna geçmiştir...
(Böylelikle, Karlofça Antlaşması’ndan (1699) o güne kadar ilk defa toprak kazanılmıştır.)
TBMM tarafından, Mustafa Kemal'e "gazi" ünvanı ve "Mareşal" rütbesi verilmiş, düşmanı tamamen yok etme kararı alınarak hazırlıklar gizlilik içinde tamamlanmıştır.
Türk Ordusunun Başkomutanı Mareşal Gazi Mustafa Kemal, 26 Ağustos 1922 "Büyük Taarruz" ile Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni başlatmıştır.
Düşman 30 Ağustos 1922 günü ağır yenilgiye uğratılmış ve baş komutanı esir alınmıştır.
Kalan düşman takip edilmiş; en son aşamada İzmir 9 Eylül 1922 günü düşmandan temizlenerek yurdumuz kurtarılmıştır.
...
Başta yüce Türk Ordusunun Başkomutanı Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, toprağımızı vatanımız yapmak uğruna hayatını ve sağlığını feda ederek ZAFER kazananları, kurtarıcı ve kurucularımızı rahmet ve minnetle anarak...
...ve hürriyet ve bağımsızlık onuru ve değerinin derinden hissedilerek yaşanması diliyerek....
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun!
Aug 28 2014
NOT: T.Ta.C.nin "Türk Tayyare Cemiyeti Esas Nizamname ve Madalya Nizamnamesi”nde 31 Ağustos günün Tayyare Bayramı olmasına karar verilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Nisan 1926’da Başkumandan Muharebesi’nin yıl dönümü olan 30 Ağustos’u, ordu ve donanmanın “Zafer Bayramı” olarak kabul etmesi ile bu iki bayram “Zafer ve Tayyare Bayramı” olarak kutlanmaya başlar... Bu birleştirme zamanla unutulur ve 27 Mayıs 1935 tarihli "Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Hakkında Kanun" içinde "Tayyare Bayramı" ifade edilmeden 30 Ağustos “Zafer Bayramı” olarak tanımlanır.
(TBMM Zabıt Ceridesi, Devre: 2, Cilt: 24, s. 7-8)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder