7 Kasım 2014 Cuma

Katmanlı İmalatta "Işık" & Araştırma Sonuçlarının Endüstrileşmesi

MIT tarafından "2013 yılında Çığır Açan 10 Teknoloji" olarak belirlenen "Katmanlı İmalat"ta ışık kullanılması konusunda Nick FANG liderliğinde MIT ve LLNL araştırmacılarının gerçekleştirdiği ve hafta sonu GE'nin desteğindeki TXCHNOLOGIST’te yayınlanan “3-D Printer Uses Light To Make Superstiff Materials” başlıklı makaleyi bilgilerinize sunmak istedim:



"Engineers report they have made ultralight, ultrastiff materials using a light-based 3-D printing method.

With a technique called projection microstereolithography, MIT and Lawrence Livermore National Laboratory researchers shine a pattern of light onto a pool of liquid resin to form precise lattice structures. This light hardens the liquid where it touches, building layer after layer until the object is completed. So far, the team has used the method to form tiny lattices made of polymer, metal and ceramic.

By determining the exact geometry of the diagonal, horizontal and vertical beams that make up the tiny latticework, the team can design tiny lightweight structures made mostly of air that are incredibly stiff.

“We found that for a material as light and sparse as aerogel [a kind of glass foam], we see a mechanical stiffness that’s comparable to that of solid rubber, and 400 times stronger than a counterpart of similar density. Such samples can easily withstand a load of more than 160,000 times their own weight,” says Nicholas Fang, an MIT associate professor in engineering design, in a statement.

These lightweight, high-strength and ultrastiff materials could find use in many applications, from the micro- to nanoscale. Their weight-saving characteristics could make them useful for construction in space. They could be useful in making lighter batteries and electronics. Fang says the lattices also conduct sound and elastic waves uniformly, making them candidates for next-generation acoustics.

Their work was published in a recent edition of the Journal Science."
3-D Printer Uses Light To Make Superstiff Materialsby Michael Keller - July 31st, 2014


Işık kullanarak polymer veya plastik malzemeye sahip yapılarda saç telinin yüzde biri kalınlığa sahip katmanlama yeteneğinin –şimdilik- DVD üzerinde saklanan veriyi önemli ölçüde artırabileceği, insan vücudunda DNA ve hücreiçi protein trafiği araştırmalarına katkı sağlayabileceği öngörülmekte...

Bu, "2013 yılında Çığır Açan 10 Teknoloji" olarak belirlenen ve ABD’de devlet destekleri kapsamına alınan katmanlı imalat teknolojisi metodlarının hızla gelişerek -temel sağlık araştırmalarından havacılık endüstrisine- yaşamanın her bir katmanına ne kadar hızla yayıldığı ve sonuca (endüstrileşen ürün) yönelik araştırmalara dönüştürüldüğünün de bir göstergesi...

Araştırma sonuçların mini, ultramini ve mikro havaaraçları ile duyarga ve görüntüleme araçlarında da öenmli etkisi olacağı açık.

Ülkemizde de kamu kaynaklarından desteklenen araştırmaların endüstrileşme sonucuna odaklanacağı , başarının bu sonuca ulaşma seviyesine uygun belirleneceği günleri görebilmek umudu ile ...

Sep 4 2014

NOT: Katmanlı imalatla ilgili diğer değerlendirmelerim "Can'Ca Güncel & Mesleki Çalışmalar" sayfasında "Düşündüklerim - Çığır Açan Teknoloji: Katmanlı İmalat" başlığı aldında...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder